Jaren actief
Websites / Apps
Kopjes koffie

3. Modulebeheer

Modules zijn kleine extensies c.q. uitbreidingen voor Joomla! die je op de website kunt tonen op plaatsen die de template toestaat. Als we kijken naar in onze template zijn er altijd diverse plaatsen waar we een module kunnen laden. Deze noemen we modules-positions.  De modules zijn te bereiken via "Extensies > Modulebeheer".

menu_extensiesNu komen we in een overzicht van modules. We zien dat er al veel modules in staan en zijn gepubliceerd, deze zijn tijdens de installatie geconfigureerd. Om bepaalde van deze modules uit te schakelen kunnen we deze selecteren en middels de knop 'Deactiveren' (rechts-boven) schakelen we deze direct uit en worden ze dus niet meer weergegeven op de website.

 

 

 

 

Wanneer we een nieuwe module willen gebruikendan klikken we rechtsboven op "Nieuw". Er verschijnt een overzicht met de verschillende typen modules die we kunnen gebruiken. 

module_nieuw

wanneer we een module selecteren dan moeten we vervolgens een aantal zaken invullen. Welke parameters en opties aanwezig zijn is verschillend per module. Een aantal zaken komen altijd voor. Als eerste vullen we de titel van de module in, deze komt in onze template boven de module te staan. Vervolgens geven we aan dat de module gepubliceerd moet zijn door "Geactiveerd" op 'ja' te zetten. Nu moeten we nog zorgen dat de module op de gewenste plaats in de template komt te staan. We kiezen (of typen) in de module, bij "Module Position", b.v. "left" om de module links op de website te plaatsen. Nu hebben we de module gekoppeld aan een positie in de template. We slaan tussentijds onze vooruitgang op, door rechtsboven op "Toepassen" te drukken (we zouden nu al resultaat moeten zien in onze website). Nu gaan we de parameters van de module invullen.

In het kader 'Menutoewijzing' kunnen we bepalen wanneer de module moet worden getoond. We hebben hier de keuze uit 3 opties: Alle, Geen of een selectie. Wanneer we laatste optie kiezen kunnen we één of meerdere (met inhouden van de Ctrl-toets) menu-opties kiezen. De module zal in dat geval alleen worden getoond wanneer de gebruiker de geselecteerde menuoptie heeft gekozen op de website.

Bij de parameters van de module zijn dus module-specifiek en moeten desgewenst ook worden ingevuld of aangepast. Nu zijn we klaar met het configureren van onze module en slaan we deze op.

Voor meer informatie over modules en de Module Manager raden we aan de officiële documentatie van Joomla! te bezoeken. Voor meer informatie in het Nederlands kun je ook de documentatie pagina's van Joomlacommunity.eu bekijken.

Wat vinden onze klanten

Jaren actief
Websites / Apps
Kopjes koffie

Schrijf jezelf in voor onze nieuwsbrief