Spamfilter instellen (SpamAssassin)

Spamfilter instellen (SpamAssassin)

Zonder hulpmiddelen om de grote stroom aan spamberichten in te dammen, zou uw mailbox snel vol lopen met vervelende e-mail waar u helemaal niet op zit te wachten. Wned.nl biedt gratis op alle hostingpaketten spamfilters aan. Een spamfilter wordt gebruikt om uw e-mail te scannen op ongewenste mailtjes.

Een van de beste en meest populaire spamfilters is SpamAssassin. Dit programma is standaard op alle servers en hostingpakketten aanwezig en u hoeft het alleen nog maar te activeren en in te stellen.

 1. Log in op DirectAdmin, het control panel van uw hostingpakket. Dit doet u door uw gebruikersnaam en wachtwoord hiervoor in te vullen op http://www.uwdomeinnaam.xx:2222
  In plaats van uwdomeinnaam.xx typt u uw domeinnaam.

  directadmin login

 2. Klik onder het kopje E-mail Management op Spamassassin Setup.

  Control panel DirectAdmin SpamAssassin Setup 3. In het volgende venster kunt u SpamAssassin instellen. In de afbeeldingen ziet u de door ons aanbevolen instellingen.
  Als eerste kunt u instellen waar SPAM naar toe moet gaan.
  Optie 1: SPAM wordt gewoon opgeslagen in uw Postvak In, dus wordt er niks geblokkeerd.
  Optie 2: SPAM wordt opgeslagen in de SPAM map op de server.
  Optie 3: SPAM wordt opgeslagen in de map SPAM in uw Postvak In.
  Optie 4: LET OP! SPAM wordt automatisch verwijderd.


  SpamAssassin - Wat moet er met de spam gebeuren?


 4. De volgende stap is het instellen van de SPAM-score. Hoe lager de drempel, hoe meer SPAM-er wordt geblokkeerd. De kans dat het SPAM-filter e-mail onterecht als SPAM beschouwd wordt met een lage drempel wel groter. Onze ervaring is echter dat u de drempel gerust op 5 kunt instellen. Ontvangt u desondanks toch nog te veel SPAM, dan kunt u in het vakje bij Custom Treshold bijvoorbeeld 3.7 invullen. Bij een heel lage drempelwaarde moet u er natuurlijk ook rekening mee houden dat soms e-mail wordt gemarkeerd als SPAM terwijl u deze toch graag zou willen ontvangen
  Optie 1: lage drempel: 5.
  Optie 2: gemiddelde drempel: 7.5.
  Optie 3: hoge drempel: 10.
  Optie 4: hier kunt u uw eigen drempel instellen, bijvoorbeeld 3.7. 


  SpamAssassing - drempel instellen

 5. Hier kunt u aangeven of u hoog scorende SPAM wilt wissen. Als u bij punt 3 voor optie 4 had gekozen (Delete the SPAM), wordt alle SPAM al verwijderd. Heeft u voor een andere instelling gekozen, dan kunt u hier aangeven of SPAM vanaf een bepaalde drempel alsnog moet worden verwijderd.
  Optie 1: e-mail met een hoge SPAM-score, waarvan u de drempel opgeeft, permanent verwijderen.
  Optie 2: SPAM met een hoge score wordt niet anders behandeld dan u bij de vorige twee instellingen heeft opgegeven.

  SpamAssassin - hoog scorende spam wissen?


 6. U kunt het onderwerp van SPAM veranderen. Dat is handig om dergelijke e-mail meteen te herkennen, maar niet nodig als u bij punt 3 voor optie 4 had gekozen (Delete the SPAM).
  Optie 1: het onderwerp van SPAM wordt veranderd in dat wat u opgeeft in het vakje.
  Optie 2: het onderwerp van SPAM wordt niet veranderd.

  SpamAssassin - onderwerp spam veranderen?

 7. Je kunt SPAM als bijlage versturen, in plaats van direct doorsturen. Op deze manier wordt gevaarlijke code in SPAM-berichten niet uitgevoerd mits je de bijlage niet opent. Als u bij punt 3 voor optie 4 had gekozen (Delete the SPAM ), wordt alle SPAM al verwijderd en hoeft u de standaardinstelling niet te wijzigen.
  Optie 1: SPAM wordt gewoon doorgestuurd als e-mail (gevaarlijk).
  Optie 2: SPAM wordt als bijlage bij een e-mail gevoegd. Eventuele gevaarlijke code kan alleen uitgevoerd worden als de bijlage wordt geopend.
  Optie 3: de tekst van de SPAM wordt in een bijlage meegestuurd als tekstbestand (.txt). Eventuele gevaarlijke code kan zo nooit uitgevoerd worden.

  SpamAssassin - spam als bijlage versturen?

 8. In de e-mail blacklist kunt u een zwarte lijst aanmaken door hier e-mailadressen neer te zetten die als SPAM gezien moeten worden. Alle e-mailadressen die u hier neerzet worden automatisch als SPAM gezien. Door *@domeinnaam.nl of ?@domeinnaam.nl te gebruiken, wordt alle e-mail die die eindigt op @domeinnaam.nl als SPAM gezien. Typ per regel één e-mailadres.


  SpamAssassin - e-mail blacklist

 9. In de e-mail whitelist kunt u een lijst aanmaken van e-mailadressen die juist niet als SPAM gezien moeten worden. Alle e-mailadressen die u hier plaatst worden automatisch doorgelaten en nooit als SPAM gezien. Dit kunt u vooral goed gebruiken als e-mail van een bepaalde afzender regelmatig onterecht door SpamAssassin wordt gezien als SPAM. 
  Door *@domeinnaam.nl of ?@domeinnaam.nl te gebruiken, wordt alle e-mail die die eindigt op @domeinnaam.nl als SPAM gezien. Typ per regel één e-mailadres.
 10. Klik op de knop Save om de instellingen op te slaan. 

  Opslaan
 11. Het SPAM-filter van SpamAssassin is hiermee geactiveerd en ingesteld.